Thursday, September 24, 2009

Откраднаха ми GSMa...
Тези дни отивам да си регистрирам GSM-а в МРВ като откраднат, въоръжен с пълния комплект документи на телефона. Ако е в ръцете на аматьори и не са променяли IMEI кода (телефона не струва много, така че едва ли са инвестирали в него) . В този случай, полицията лесно може да засече на кой номер се използва в момента и от там нататък е по-лесна. С други думи, ако ви откраднат телефона, но му имате IMEI-a, има голяма вероятност в полицията да го открият.

Да, ама не!
В началото на годината е приет закон, които забранява проследяването (по-скоро търсенето) по IMEI на ГСМ-и. "Браво, евала" би казал всеки един собственик на заложна къща (особен вид паразит). Искрени благодарности на тези които правят законите в тази ш****а държава. Многократни поздравления за тяхната рода. Не можах да намеря инициатора на тази корекция, иначе много щех да го споменавам. Както и всички сънародници на които им изчезне телефончето.

Полицията?
Полицията вече нищо не може да направи - прокоратурата отказва проверката по IMEI, освен ако няма връзка с тежко престъпление или прокурорско нареждане, което на прост език значи - "За теб пич, нааа".

Какъв е реалния ефект от корекцията на закона?
1. Насърчава се джепчииството, тъй като откриването на откраднатата вещ е много по-трудно.
2. Насърава се покупкопродажбата на крадени телефони, по същата причана.
3. Обикновените потребители са ощетени, тъй като институциите са с вързани ръце...

Какво още да очакваме?
Нещо по-грандиозно: Да забранят на полицията да търси престъпниците освен ако престъплението е тежко. Това би имало редица плюсове:
1. Полицайте ще имат много по-малко работа, което "значи" че има много по-малко престъпления - може гордо да го заявим на Европа.
2. Полицайте имат много по-малко работа, значи тяхната бройка може да се редуцира - пестят се средства.
Този кратък параграф илюстрира че колкото и абсурдно да звучи едно твърдение, набързо могат да се скалъпят няколко "огромни" негови предимства.

1 comment:

  1. абсолютната глупост.. нека тези нещасници си крадът наволя ние да сидаваме парите е така на вятъра и когато ни токраднат ГСМ-а от полицията да ни кажат "много съжалаваме, не можа да ви помогнем" няма що.. и това ми било държава.....

    ReplyDelete