Saturday, March 9, 2013

Отзиви за работодателя ScaleFocus

Тук ще дам своите отзиви за ScaleFocus, тъй като в bgrabotodatel няма секция за тази фирма. Мнението ми за фирмата се базира само на това че съм бил кандидат за работа там.

Факти
25.01.2013 – Първо интервю с Живко Радев (по визитка Solution Delivery Manager).
31.01.2013 – Второ интервю с Виктор Билянски (по визитка Chief Technical Officer)
Началото на февруари - Трето интервю – беше с Пламен Цеков (Chief Executive Officer) и отново Виктор (CTO).
След срещата получих предложение за работа при финансовите условия, който бях поискал. Хората ми казаха и начална дата за започване. На следващия ден потвърдих на Виктор и отказах другото предложение за работа, което имах.

Обачеееее... (още факти)
До тук всичко е много добре, но когато дойде времето ми да ме извикат да си предам документите за започване (трудова книжка и т.н.), Виктор ми казва че плановете на фирмата са се променили и ще трябва да започна по-късно. Ами ОК, седмица, две няма да са ми проблем. После се оказва, че фирмата може да ми предложи работа, евентуално, след месец и половина след първоначално заявената дата на започване. Но само евентуално, като отказва да подпишем договор, които да ми гарантира стабилност и който е потвърждение на техните думи. До днес, почти месец по-късно, нямам никакъв контакт от тяхна страна.

Размисли
Още на първото си интервю, Живко ми заяви, че за по-малко от година фирмата планува да се разрастне с 40 човека. Изведнъж се оказва, че даже и след месец и половина, не е ясно дали ще има позиция за човек, които са харесали и CTO и CEO. Позицията, на която щях да започна е мениджърска, въпреки че до момента съм бил предимно програмист. Т.е. фирмата би могла да ме ползва и като програмист, до подходящ момент, в който се отвори друга позиция.
Е, опитните хора говорят, че фирмите лъжат по интервютата, ама аз не вярвах.


Добре, да предположим, че имаме друга подобна ситуация. Фирмата не планува развитие и някои от проектите отпада. Какво следва? Правилно, „съкращения”! Това разбира се важи не само за ScaleFocus, а за всички Outsoursing фирми. Ясно е, че oustoursing моделът е много по-предпочитан, когато плановете на фирмата-поръчител са високо-рискови.

Да разгледаме друга въображаема ситуация. Работите на пробен период и проекта по който работите отпада. ScaleFocus успяват да прехвърлят половината от хора по други проекти, но на другата половина не могат да намерят работа. Предположете кого ще махнат - вас или другите които не са на пробен период?

Изводи
1. Думата на някои хора не струва.
2. Oustourcing фирмите са много по-застрашени от „внезапна смърт” (т.е. да останете без работа).
3. ScaleFocus не е подходяща за хора с ипотеки или хора с деца (поради 2.)

Един съвет от мен - не вярвайте на всичко, което ви говорят, думата на някои хора не струва нищо.

5 comments:

 1. И мен ме зарибяват да почвам там, но сега вече ще се замисля. Благодаря за инфото!

  ReplyDelete
 2. Някакви новини.. ? И аз мисля да започна там, но някакви вътрешни съмнения ме накараха да се разровя в интернет.

  ReplyDelete
 3. След като нашата фирма фалира, шефовете ни са говорили с шефовете от Scale Focus относно една колежка - Ралица. Обещано е било да я викнат на интервю. В крайна сметка интервюто нито се е провело, нито са се свързали с нея - не помня по каква причина, но мога да питам, какво са изтъкнали. Факт е, че втория път, когато чух за Scale Fоcus, отново беше за неспазено обещание

  ReplyDelete
 4. Бях на интервю в София. За ръководна позиция в Пловдив. Нещата вървяха, докато се зададе въпроса за очакваната заплата. Аргументирах се, но след като казах сумата, очите и на двамата интервюиращи угаснаха. При обратната връзка ми се обадиха две различни каки с две различни оценки. Според мен фирмата е далече от американските стандарти, към които се стреми.
  Имам добра работа и бих я сменил само при ясно усещане че това е фирмата, за която си струва да работя. Някак си не им повярвах на ScaleFocus. Останах с убеждението че Пловдив се възприема единствено като място с евтин труд, а не като евентуален втрои център за софтуерен развой в София . Сори. Дано да греша. Съвет към кандидатите - кандидатсвайте, ако нямате алтернатива но не подписвайте никакви договори, преди да се консултирайте с адвокат.

  ReplyDelete
 5. Факта, че фирмата отваря офиси извън София е силен индикатор, че търси "евтини специалисти" В БГ ИТ сектора само фирмите, известни със ниските си заплата (Мусала, CSC,...) имат офиси извън София

  ReplyDelete