ScaleFocus - Отзиви, мнения и коментари за работодателя

Тук ще дам своето мнение, отзиви и коментари за ScaleFocus, тъй като в bgrabotodatel няма секция за тази фирма(*). Давам мнението си за фирмата като одобрен кандидат.

Факти

25.01.2013 – Първо интервю с Живко Радев (по визитка Solution Delivery Manager, SDM).
31.01.2013 – Второ интервю с Виктор Билянски (по визитка Chief Technical Officer, CTO)
Началото на февруари - Трето интервю – беше с Пламен Цеков (Chief Executive Officer, CEO) и отново Виктор.
След срещата получих предложение за работа при финансовите условия, който бях поискал. Хората ми казаха и начална дата за започване. На следващия ден потвърдих на Виктор и отказах другото предложение за работа, което имах.

Обачеееее... (още факти)

До тук всичко е много добре, но когато дойде времето ми да ме извикат да си предам документите за започване (трудова книжка и т.н.), Виктор ми казва че плановете на фирмата са се променили и ще трябва да започна по-късно. Ами ОК, седмица, две няма да са ми проблем. После се оказва, че фирмата може да ми предложи работа, евентуално, след месец и половина след първоначално заявената дата на започване. Но само евентуално, като отказва да подпишем договор, които да ми гарантира стабилност и който е потвърждение на техните думи. До днес, почти месец по-късно, нямам никакъв контакт от тяхна страна.

Допълнение: фирмата се свърза с мен след около 1г. ! Представяте ли си вие да бяхте на мое място и да бяхте решили да ги чакате споменатият "месец и половина"! :) 

Размисли

Още на първото си интервю, Живко ми заяви, че за по-малко от година фирмата планува да се разрасне с 40 човека. Изведнъж се оказва, че даже и след месец и половина, не е ясно дали ще има позиция за човек, които са харесали и CTO и CEO. Позицията, на която щях да започна е мениджърска, въпреки че до момента съм бил предимно програмист. Т.е. фирмата би могла да ме ползва и като програмист, до подходящ момент, в който се отвори друга позиция.
Е, опитните хора говорят, че фирмите лъжат по интервютата, ама аз не вярвах.


Добре, да предположим, че имаме друга подобна ситуация. Фирмата не планува развитие и някои от проектите отпада. Какво следва? Правилно, „съкращения”! При нормалните фирми в бранша, подобни ситуации са планирани и се избягват - служителите влизат в период на самообучения и вътрешни обучения, за да имат по-висока квалификация в следващите си проекти. 

Да разгледаме друга въображаема ситуация. Работите на пробен период и проекта по който работите отпада. ScaleFocus успяват да прехвърлят половината от хора по други проекти, но на другата половина не могат да намерят работа. Предположете кого ще махнат - вас или другите които не са на пробен период?

Изводи

1. Думата на някои хора не струва.
2. В съмнителните oustourcing фирми сте много по-застрашени от „внезапна смърт” (т.е. да останете без работа).
3. ScaleFocus не е подходяща за хора с ипотеки или хора с деца - поради бързо съкращение или ако ви остават на половин заплата (и на половин работен ден)

Един съвет от мен - не вярвайте на всичко, което ви говорят, думата на някои хора не струва нищо.

Продължение

След като нашата фирма фалира, шефовете ни са говорили с шефовете от Scale Focus относно една колежка - Ралица. Обещано е било да я викнат на интервю. В крайна сметка интервюто нито се е провело, нито са се свързали с нея. Факт е, че втория път, когато чух за Scale Fоcus, отново беше за неспазено обещание

Бонус информация - как съкращават ScaleFocus

Достойно, очи в очи или в разговор? НЕ - пишат ти един mail и т'ва е.

Можем да предположим защо - За някои хора разговорите са единствено пари и време.

Ето точно какво казват някои от коментиращите за съкращенията - коментарите са от статия на investor.bg.

Коментар на Lenko: "... относно съкращаването по имейл - това е практика в тази компания. Уволняват те или с имейл или със скандал. Или просто отиваш на работа и установяваш че картата ти не работи."

Коментар от Боян: "Да те съкратят по мейла? Нашите капиталисти са мега.."

Бонуси:

1. ScaleFocus и коронавируса: Стабилност? И как от "сериозни амбиции за разрастване" СкейлФокус съкрати 120 човека. А оставащите получават намаление на заплатите.


(*) - След написването на тази статия, се появява и страница с коментари в bgrabotodatel за фирмата.

Тагове: Скейл Фокус, СкейлФокус, scale focus, мнения, вътрешна информация

Comments

  1. И мен ме зарибяват да почвам там, но сега вече ще се замисля. Благодаря за инфото!

    ReplyDelete
  2. Някакви новини.. ? И аз мисля да започна там, но някакви вътрешни съмнения ме накараха да се разровя в интернет.

    ReplyDelete
  3. След като нашата фирма фалира, шефовете ни са говорили с шефовете от Scale Focus относно една колежка - Ралица. Обещано е било да я викнат на интервю. В крайна сметка интервюто нито се е провело, нито са се свързали с нея - не помня по каква причина, но мога да питам, какво са изтъкнали. Факт е, че втория път, когато чух за Scale Fоcus, отново беше за неспазено обещание

    ReplyDelete
  4. Бях на интервю в София. За ръководна позиция в Пловдив. Нещата вървяха, докато се зададе въпроса за очакваната заплата. Аргументирах се, но след като казах сумата, очите и на двамата интервюиращи угаснаха. При обратната връзка ми се обадиха две различни каки с две различни оценки. Според мен фирмата е далече от американските стандарти, към които се стреми.
    Имам добра работа и бих я сменил само при ясно усещане че това е фирмата, за която си струва да работя. Някак си не им повярвах на ScaleFocus. Останах с убеждението че Пловдив се възприема единствено като място с евтин труд, а не като евентуален втрои център за софтуерен развой в София . Сори. Дано да греша. Съвет към кандидатите - кандидатсвайте, ако нямате алтернатива но не подписвайте никакви договори, преди да се консултирайте с адвокат.

    ReplyDelete
  5. Факта, че фирмата отваря офиси извън София е силен индикатор, че търси "евтини специалисти" В БГ ИТ сектора само фирмите, известни със ниските си заплата (Мусала, CSC,...) имат офиси извън София

    ReplyDelete
  6. Пълна скръб са. Направих грешката да работя една година с тях. Трагичен мениджмънт, много лъжат за бонуси и възнаграждение и за проекти, не си отговарят на емайлите.

    ReplyDelete
  7. Пламен и компания са най-долната сган. Хора без морал, съвест и ценности. Имайте себеуважение и си намерете работа другаде. Погазват закони и се гаврят със служителите си.


    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Аптеки в София приготвящи лекарства по рецепти

Полигони в София

Активиране на българска фонетична клавиатура при Android телефони