Monday, May 26, 2014

Как да си намерим имот... и мръсните номерца на некоректните брокери

В статията има информация за това как да заобиколим фалшивите брокерски обяви и как да си търсим жилище ефективно жилище по интернет. Основно за имоти под наем, но повечето неща се отнасят и за покупко-продажба.

Как да отсеем обявите-ментета?

Ако се търсят обяви през агенции, основното е да се отсеят фалшивите обяви. За да не ни губят времето като ни водят на огледи по апартаменти, които силно се разминават от нашите искания. Тук има няколко подхода:

1. Филтриране по агенции

1.а. Много обяви на "агенцията" в същия квартал

Ако агенция, която е пуснала обявата, има още 5, 6 обяви (например за двустаен) в същия квартал (например Младост 2), вероятно всичките са набирателни, т.е. фалшиви. Такива директно ги прескачаме - загуба на време. Толкова много активни обяви в даден квартал могат да имат само големите агенции - Мирела, RealNet, Адрес, iBrokers, Явлена.

1.б. Ако агенцията има още 150 активни обяви 

Значи всичките са фалшиви. Агенцията разчита, че ще казва за скромните си бройки реални обяви на хората, ако случайно изискванията им отговарят.
Защо е почти сигурно, че тези агенции да нямат нито една реална обява? Защо да си губят времето да вкарват реална обява измежду толкова фалшиви. Представяте ли си брокера да каже "Искате снимки на апартамента, за който ви говоря? Погледнете 27-тата ни обява за квартал Слатина. Неее, 12-тата е вече заета. Не, 15-тата също е заета. Не 7-мата също е заета. Да, ние работим изключително много... и бързо!"

Забележете, има агенции с 1200 активни обяви за София. Реално един брокер обслужва 5, 10, 15. Ако обявите са застояли, не са вървежни, т.е. няма огледи за апартамента, бройката може да е и по-голяма, но на нас не ни трябват такива обяви! Първо защото застоялите са ги гледали много хора и не са ги харесали - явно нещо не им е както трябва. Второ защото, ако дадена обява мине на това ниво - застой, собственика на апартамента вероятно ще се обърне към още няколко агенции, за да увеличи шансовете си имота му да бъде отдаден/продаден. И мислите ли, че ще информира всички останали (които "не са си свършили работата"), когато това стане? Т.е. има много по-голяма вероятност застоялите обяви да са вече неактуални.

2. Маркери за фалшиви обяви

2.а. Много точки 

Пример:
"на Вашето внимание ДВУСТАЕН НОВ АПАРТАМЕНТ. .. .. .. .. разпределение. .. .. .. АНТРЕ. .. .. БАНЯ С ТОАЛЕТНА. .. .. .ГОЛЯМА ВСЕКИДНЕВНА С ГОЛЯМА ТРАПЕЗАРИЯ КЪМ НЕЯ. .. .. СПАЛАНЯ. .. .. .. . НОВО ОБЗАВЕЖДАНЕ. ."

2.б. Много удивителни.

2.в. Голяма част от обява е с главни букви.

2.г. Изключително кратко описание 

Кратко описание и в цялата обява няма нищо конкретно.

Пример 1: "Предлагаме просторен апартамент в квартал Х";
Пример 2: "На тихо и комуникативно място";
Пример 3: "В близост е до спирка на градския транспорт"
Щом става въпрос за София, разбира се, че наблизо ще има поне 2 спирки на градски транспорт :)

3. Маркери за истински обяви:

1. "Работим с колеги"

Сигурен признак, че обявата е истинска. Иначе брокерите ще подливат вода на колегите си.

4. Сортиране по дата 

Обявите от произволен сайт за имоти задължително трябва да се сортират по дата. Ако сортираме обявите по цена, ще попаднем на първо на най-евтините, но стари обяви. "Набирателните" обяви са по-евтини от останалите, точно за да привличат хора. Ако обявата е реална и добра, няма да изкара 3 месеца. А по сайтовете има обяви на години... Трябват ни НОВИТЕ обяви.
Добър вариант е при търсенето да сортираме по дата и да въведем таван за цената.

5. Факти:

1. обикновено най-бързия печели. 

Ако се чудиш няколко дни дали да звъннеш, вероятно няколко други желаещи са го видели. Ако е добър за парите си - са то взели. Ако не струва парите си - и на теб няма да ти хареса. И в двата случая - губиш.

5. Как действат фалшивите обяви, варианти:

1. "апартамента току-що за го наели"... След няколко дни същата обява е пусната от същата "агенция" отново...
2. звъниш няколко пъти на телефона за връзка, но не ти вдигат (или "абоната говори, моля изчакайте"). След няколко часа, до ден ти звънят от някоя агенция (от друг номер!) и те питат какво търсиш. Разбира се не могат да ти предложат оглед на апартамента със снимките
3. "сега собственикът е в провинцията"
4. "текущите наематели още не са се изнесли и собственика не иска да ги безпокои с огледи"
5. "Ама апартамента се отдава краткосрочно. Все още ли искате оглед? Да? Ще ви се обадим" и разбира се не се обаждат.
6. Публикувана обява за София се оказва, че е за Варна. От агенцията казват, че така ще си остане, а няма да я трие. Защо??? Между другото, в обявата, за варненския апартамент, пише че е близо до метрото. Явно и във Варна имат метро отдавна...

Ако са ви "отложили", следващия път като ги потърсите, ще чуете нова измишльотина.

6. Истинските брокери за некоректните брокери

1. Статия на агенция RealNet за измамните обяви и брокери.

7. От къде да си намерим апартамент

7.1. Сайтове за квартири от собственици:
Брокерските обяви не се допускат в:
1. https://www.rentforreal.bg/Offer/SearchPage - малко обяви
2. bezposrednik.net - малко обяви
3. bezbroker.com - малко обяви
4. http://vsichkiimoti.bg/ - След около година съществуване, сайта е спрян
5. http://cozy.bg/ - сайта вече не функционира като място за предлагане на имоти.

7.2. Търсене от собственик
Сайтове, при които има опция да се търсят само частни обяви:
1. http://www.homes.bg/
2. http://www.prodavalnik.com/ - (има си секция за под наем)
3. http://www.imoti.net/

7.3. Други ценни:
1. Брокерската мрежа е тук: http://www.imoti.net/ (обявите от imoti.net извън нея обикновено са фалшиви)

7.4. Екстри:
1. някои сайтове имат "бележник". В него може да включиш подбрани от теб обяви. Много ценно.
2. imoti.net има възможност да повторите някое от последните търсения. Много ценно

Ако си търсим жилище през агенции, не е лош вариант да се доверим на фирми, които пускат само реални обяви. Това са доказаните и сериозните агенции за имоти в София. Списък с част от тези агенции може да намерите тук.

8. Като за финал

"Апартамента е с изглед към морето" - Част от обява при търсене на апартаменти в София (за кв. Люлин).

Моля, допълвайте с коментари по-долу. Нека си помагаме по този начин.

10 comments:

 1. Като ти гледам писанията - приличаш ми на човек, който не умее да изкара и един лев за себе си, а се опитва да дава акъл на другите.От това най-малко имаш полза самия ти.

  ReplyDelete
  Replies
  1. мерси много на коментара. Проявата на интерес от *некоректните брокери* значи, че статията помага на обикновенните хора да избегнат фалшивите обяви

   Delete
 2. Напротив, статията напълно кореспондира на моя опит, сигурна съм и на много чужд опит. А ти, анонимния, сигурно си някое брокерче, чиито интереси автора е засегнал, а?

  ReplyDelete
 3. За съжаление, в края на юли 2015 всичко изложено в блога си е все същото, и дори по-лошо...Би трябвало да се въведе лиценз и да има някакъв контрол - не може вечно да се губи времето на хората по тоя безотговорен начин...Брокер стана синоним на мошеник...

  ReplyDelete
 4. . http://www.homes.bg/
  2. http://www.prodavalnik.com/ - (има си секция за под наем)
  3. http://www.imoti.net/
  Точно в тези сайтове,няма и една реална обява...

  ReplyDelete
  Replies
  1. в споменатите сайтове можете да намерите истинските обяви, ако спазвате написаното в статията. Щом не го спазвате, попадате на болшинството фалшиви обяви :)

   Delete
 5. Благодаря за хубавата статия, след 1 ден звънене на обяви, без някой да ми вдига разбрах, че в цялото има нещо гнило.

  ReplyDelete
 6. 2016 е и положението е много зле. Брокери постоянно ме водят в някакви дупки, а когато им кажа, че не търся това, те ми обясняват, че само това има. Казвам разбира се да ми се обадят, когато намерят каквото съм им казал, че ми трябва и те пак продължават с лайната. И то за едни цени...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Здравейте. И аз имах този проблем. Моя подход беше да изисквам снимки на апартамента, преди огледа. Дано това сработи и при вас :)

   Delete
 7. Вече няма нужда да се учим да разпознаваме фалшивите обяви от реалните. Нашата услуга - https://www.rentforreal.bg предлага само проверени и достоверни обяви и то само от собственици. Без брокери и посредници! Без фалшиви обяви, без изтекли обяви.
  Предлагаме също така и обяви с 360 градусов изглед! Жилищни имоти, търговски обекти, гаражи, стаи, ....
  Предлагаме ви бъдещето в обявите за недвижими имоти!

  ReplyDelete