Monday, April 6, 2015

Преки наблюдения за обучителния център IT Academy

Тази статия споделя впечатления от IT Academy и от управителя й Николай Илиев ("Илиев Бизнес Груп" ЕООД), тъй като в bgrabotodatel все още няма страница за нея. Може пък да е полезна на други хора.

Факти

Отношенията ни започнаха след кандидатстване по обява за преподавател.

С Николай Илиев се видяхме в началото на годината в тяхната учебна стая. Запознах се и с програмата, по която Николай желае да се води курса. Разбрахме се и за заплащането. Уговорихме и други подробности за курса.


Не уточнихме единствено за датата на обучението, беше говорено, че това ще е някъде март месец. За да стартира групата, трябва да се наберат минимален брои участници. Разбираемо е че управителя не може да се ангажира с конкретна дата.

Преди уговорената дата отново се чухме с Николай. Той каза, че няма достатъчно желаещи за конкретния курс и той ще стартира малко по-късно: април месец. По-късно научих че стартовата дата ще е 17 април.

Днес му звъннах, за да се доразберем за всичко преди стартирането на курса. Оказа се че въпросния Николай Илиев от IT Academy, управител и основател, се е договорил с свои текущ преподавател, който да води и въпросния курс. Но не е счел за уместно да ме информира, че нашия ангажимент отпада, за да си преправя личните и работни планове.

Размисли

Подхода при подобни хора явно трябва да е - само с договор!

Николай спомена, за следната клауза в гражданския договор, който се подписва. Ако преподавателя  се откаже, тогава дължи на IT Academy неустойка в размер, нещо от сорта на х1 или х2 на заплащането. Ирония на съдбата е как управителя на IT Academy изисква неща, които самия той не спазва, нали?

Не знам какво да посъветвам кандидати за преподаватели в съответната "академия". За да подпишете граждански договор, трябва да има фиксирана дата за започване на курса. Датата за започване на курс е ясна, чак когато то се съберат достатъчно хора (а това си е божа работа). Съберат ли се достатъчно хора, логично е курса да стартира почти ведна. Т.е. може да подпишете договор, чак точно преди започването на курса. Варианта ви е да се доверите на Николай Илиев.

Преди да е ясно кога започва курса, и Николай не може да е сигурен в преподавателите си, точно защото не е подписал договор с тях. Защо да не държи един основен кандидат и няколко резерви, за особени случай? Въпроса е дали вие сте някоя от тези резерви - а това разбрахме, че няма да ви го каже. Даже и да не сте резерва, Николай може да предпочете някои свой преподавател, с който вече е работил, както вероятно тук.

Заключение

За пореден път се убеждавам, че думата на някои хора не струва нищо.

Интересна подробност беше особената визитната картичка, която ми даде Николай Илиев, при нашата първа среща. На нея пишеше единствено името на "академията" му, но не и името му. Може би се срамува да си го даде... Може би и заради други подобни постъпки?

1 comment:

  1. Тъкмо сравнявахме с приятелката между 2 академии. Аз съм на мнение, че какъвто шефа, такава и фирмата.

    Благодаря за поста, хубаво е да се пишат тези неща.

    ReplyDelete