Monday, April 6, 2015

Какво да правим при ПТП когато другия водач избяга

Номера на избягалия автомобил

Ако не сте записали/запомнили номера на избягалия участник - лошо.

Ако сте записали част от него и колата, има вероятност да има един единствен автомобил с описанието което дадете на полицията, а то е:
 - частта от номера, която сте запомнили;
 - цвета на автомобила;
 - марка и модел на автомобила;
 - комби, седан, ...
 - евентуално поколение на автомобила (т.е. Не само Volkswagen Golf, Volkswagen Golf 4). Ако не сте сигурен за "поколението" на автомобила, погледнете в интернет за снимки на всичките поколения ще може да се ориентирате, кои е бил  този на вашия извършител. Може да претърсите в wikipedia.
 - визуален контакт с шофьора е предимство при евентуално дело

След ПТП-то трябва да се обадите на тел. 112 и те да викнат полицейска кола. Подгответе се да почакате.

Молба за застрахователната компания на извършителя

Предполагам, че искате си получите парите за ремонта на колата. Имате следните варианти: - пускате молба "Молба за изискване на застрахователната компания на избягал участник". Бланката ви е приложена на края на файла (защото в София нямат такава бланка). Във бланката участва и номер на преписката. Преписката ви излиза след около 1 месец от КАТ. Може да пробвате да пуснете съответната молба и без преписка, за да ускорите процедурата...
 - плащате си на на една определена застрахователна компания да ви направят платен опис на щетите. Изкарват нужните документи и т.н. Това е ако колата ви не е в движение и трябва да я оправите бързо

Отговор на молбата за застрахователната компания

Сроковете са интересни. Казаха ми че стандартно е един месец, но максимума е 6 месеца!!! При мен за 50 дни са ми отговорили! Ако сте пуснали молбата без № на преписка, след като получите въпросния номер може да пуснете още една с него - няма  да навреди.

Какво не трябва да се прави

1. Щетите не могат да ви ги опишат във вашата компания за "Гражданска отговорност". От там ме препратиха към Гарантния Фонд.
2. От Гарантния фонд ми казаха че не могат да ми възстановят никакви суми. От там неофициално ми казаха коя е въпросната компания, но това не ми помага особено. Ако отида при тях директно, те могат да ми откажат описа на щетите, предполагам.

Какво следва

Ами не знам, мотат ме. Ще допълня статията по-късно. Който може да сподели още информация за процедурата, ще е добре за всички.

Молба за изискване на застрахователната компания на избягал участник: Blanka molba izbiagal uchastnik ptp grajdanska otgovornost

1 comment:

  1. от КАТ ще Ви изпратят отговора на молбата чрез фирма Star Post, която случайно ще го изгуби и ще трябва да пуснете нова молба. (цена молба: 3лв. за издаване на служебна бележка + 2лв. банков превод + 3лв. молбопис, ако нямате готова бланка)

    ReplyDelete