Walltopia - фактите, които няма да научите от медиите

Обобщение

Фактите по-долу в статията формират лицето на единствената* голяма успяла бг фирма, добре обобщено в един от коментирите:
"walltopia е едно олицетворение на българския абсурд - фирма с нарушения за стотици хиляди е носител на награда Forbes"
Друг човек набляга на реалната ситуация:
"Върхът беше когато преди няколко седмици по тв обявиха собственикът за уникален български бизнесмен, а фирмата за български еквивалент на Майкрософт или Епъл. Ало, журналистите, да се бяхте поинтересували за политиката на въпросната фирма и как възползвайки се от високата безработица постоянно през нея се изнизват върволици от служители."

Моето проучване

Реших да направя обобщение с отзиви за Walltopia, след като ме контрираха на темата, че нямаме нито една Българска световно известна успяла фирма с персонал над 50 човека (*). Статията на Капитал за Walltopia звучеше още по-обнадеждаващо. Коментарите по статията са като лъч светлина за цяла България:
  • "Браво. Ето, че с труд и далновидност стават нещата" (1)
  • "Супер сте, пичове, давайте по стената все нагоре" (2)
  • "Един приятен пример, че в България може да се развива нормален бизнес!" (3)

Обаче

Обаче коментар №6, написан от gino.gino преобръща картинката.
"... нито пък тази фирма е наистина това, за което я представят. Ниско компетентни хора, никакво заплащане и криене на данъци. Това ли си фирмите еталони? ..."
и последваща препратка към bgrabotodatel. И реших да видя какво пише там по темата.

Извадка с коментари

Моята извадка включва цитати от бгработодател, като съм се старал да оставя основно фактите за фирмата и да премахна повечето коментари с личното отношение на пишещите. Известен факт е, че в bgrabotodatel се пишат основно отрицателни коментари, но както знаем, пред фактите и боговете мълчат.

Цитати:

1. "заплатите се превеждат редовно"
2. "подписваме се на командировъчни  на които пише че ни се плащат по 70 евро на ден"
3. "осигуровките не са на реалното заплащане, така че ако излезете в болнични реално няма да имате заплата"
4. "Заплащането почти на всички не е твърдо: това е идеален начин да правят с вас каквото си поискат"
5. "Някои от филиалите на компанията в чужбина (пр. в Канада и Австрия) се управляват от хора, които първо са се доказали в хед офиса на компанията тук"
6. "Не се заплаща овъртайм, но и никой не изисква от теб да оставаш след работа, нито ще те погледне криво ако си тръгнеш точно в 6. Разбира се, случва се ... и да останеш след работно време"
7. "няколко десетки различни глоби на стойност от 10 до 200лв - пример: 10лв глоба за 1 минута сутришно закъснение" б.а. другаде се споменава 10 лв за 10 мин
8. "главния мениджър няма висше образование... ръководителят на дизайн отдела не е дизайнер"
9. "голямо текучество на кадри"
10. "цинизми, цинизми и пак цинизми, възможни са и преки обиди"
11. "когато се прави фирмено обучение се има предвид самоубочение в извън работно време"
12. "наскоро минах интервю и останах крайно разочерован от начина по който се държаха с мен. След 3 часа интервю (по английски, математика и логическо мислене) дойде менъджера (която е жена) и започна да се държи супер нагло: че CV-то ми не било добро, че съм на 26 и съм сменил 3 работи и че съм бил "неосъзнат" и т.н...  Аз съм ИЗКЛЮЧИТЕЛНО щастлив, че НЕ станах част от този екип."
14. "кандидатствах за работа в Уолтопия за административна длъжност ... Всичко звучеше супер, докато не ми каза, че заплатата е 700 лв, а осигуряването е на минимална заплата" б.а. коментарът е от 2011 г.
15. "Най-лошото във фирмата е лошата унизителна и подтискаща работна атмосфера."
16. "Заплащането не е лошо, но е 80% в пликче."
17. "Нека да изразя своето мнение като човек който е работил преди време в тази фирма и вече съм преосмислил доста от нещата който ми се случиха там... Аз лично бих оценил ръководния екип на Уолтопия до колкото познавам повечето от тях като свръх амбициозен... Колегите който работеха с мене по това време бих ги определи като истински професионалисти. Въпреки че имах доста забележки и различия с някой от тях. Сега мога да споделя, че човек не трябва да търси вината в другия а да намери работещото решение... Като цяло мога да кажа че фирмата за да получава тези признания и международни успехи се дължи на усърдна работа на целия екип."
18. "Пуснах си клипчето, представящо фирмата им в jobs.bg и какво чуха ушите ми от устата на изпълнителния директор Ивайло Пенчев: "Нямаме социални програми, не вярваме в социалните програми, възнаграждаваме само резултатите, не възнаграждаваме усилията. По този начин хората, които правят усилия без плод остават невъзнаградени, а тук остават само тези, чиите усилия са резултатни.""
19. "Заплати: Инженери: Ако са с много опит и успяват да претупват работата, за да става достатъчни бързо - до около 1500. За младши под 1000. Дизайнери - същото. Някаква друга интелектуална дейност: - управителя на фирмата не възприемама експертното знание за ценност. Така че, дори да сте Айнщайн не очаквайте повече от 1500 лв. дори да можете да ходите по вода.Ръководни кадри: 3-5 хиляди обвързани с процент от печалбата на отдела на фирмата. " - мнението е от ноември 2013 г.
20. "само ваучери за храна и коледни бонуси. Няма допълнително здравно осигуряване, тимбилдинги и др. Понякога канят и бивши служители на фирмени мероприятия... Някой колеги смениха 3-4 позиции из фирмата и все по-добре им вървят нещата." б.а. на няколко пъти се споменава че има ваучъри за храна, на няколко пъти се споменава че няма такива. Имало е за даден период? Или е има само за някои служители?
21. "не съм чула за увеличения"
"въпросната фирма от години постоянно пуска обяви за набиране на служители за ВСИЧКИТЕ си отдели. Обикновено обявите са между 10 и 15, понякога и над 20. Къде е проблемът? Ако служителите са некадърни, защо биват назначавани? Или впоследствие се оказва, че са такива?"
22. "Тук явно коментират само такива дето не искат да си дават много зор в работата и същевременно да получават високи заплати. В тази фирма съм работил 2 години и мога да кажа само хубави неща! Трябва да знете едно - фирмата търси сериозни служители. Ако искате да работите някъде където по цял ден си пиете кафето и си приказвате глупости с колегите, то това не е вашето място. Това не е поредната глупава фирма... "
23. "няма национални празници - работи се и на тях"
24. "Наскоро фирмата обяви архитектурен конкурс... Подадените проекти са над 200. В условията на конкурса се упоменава, че всеки кандидатстващ проект става собственост на фирмата, независимо дали е спечелил. Това открито противоречи на ЗАПСП чл.15, чл.18 Всеки кандидат за конкурса се съгласява с условията, иначе не е допуснат."
25. "дори не изплащат бонус при осъществени успешни продажби."
26. "Натоварване: ще кажа само че съм работила и в други много по-натоварени фирми, но истината е, че най-големия проблем за мен е негативния и егоцентричен Ивайло Пенчев... Човек, който сравнява служителите си с КУЧЕТА показва за какво иде реч... Текучеството е голямо."
27. "глоби които не ти ги казват на интервюто за закъснения до колкото си спомням е 10 мин = 10 лв, до 20 мин = 20 лв над 30 мин = 30 лв. Ако не си свършил нещо глоба и да не изброявам повече, че става много зле !!!!!"

Медийните публикации

Защо медиите дават грешни представи за Walltopia? Може да потърсите информация за:
  • връзката между медиите и репутацията;
  • платените медийни публикации; 
Колко ефективни са тези методи? За съжаление - доста. Спомнете си колко гласове спечели партията на един журналист, Николай Бареков, нямащ никакви качества за политик.

Други инициативи


Comments

  1. В тая мътна корумпирана среда само хитри и практични тарикатчета с нисък хоризонт на мислене и липса на елементарна култура, като Пенчев, Марешки и проч. могат да успеят

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Аптеки в София приготвящи лекарства по рецепти

Полигони в София

Активиране на българска фонетична клавиатура при Android телефони