Кани за вода Brita - най-важното за този начин на филтриране

Тук са извадени ценни коментари за пречистващите кани за вода с филтър Брита - от сайта bg-mamma.com

Коментари

... Марелите - кул и ХЛ, т.е обикновените малка и голяма. Малката - куул е за вратата на хладилник. Обем филтр. вода - 1,4. Голямата Марелла е широка - обем филтр.вода -2л.  Цветове -  малката - бяла и синя, големите - бяла, синя и графит /почти черно/
Алуна не си купвай, защото на този модел се маха целия капак, когато трябва да я пълниш, както на старите модели. На всички останали модели от новите кани се отваря капаче  отгоре, от където пълниш

Елемарис са най-красивите и скъпи модели, но ги няма в метро и в почти никои магазини. ... Те са също ХЛ и куул, като малката е подходяща за хладилник. Голямата е черна и бяла,  а куул модела е само бяла. Те са с електронните индикатори. Имат силиконови добавки на дъното против плъзгане /макара че като се напълни е стабилна/ и по дръжките. От там е разликата в цената.

За индикатора - когато сменяш филтъра и миеш каната, ти отнема точно 3 сек. да нагласиш датчика с дата, когато поставяш филтъра. Точно  толкова, колкото да стартираш мемо индикатора. Така че, няма как да забравиш. Мемо индикатора отчита месец след като си го стартирала , иначе сам -  не се стартира.

В голямата също можеш да имаш студена вода, просто зареждаш форми с лед и когато пълниш каната сипваш една такава през отвора за пълнене, след това вода. Докато мине водата леда е разтопен.

***
Филтърът се сменя всеки месец -> не е вярно.

Сменя се всеки месец, ако филтъра се използва от 3-4 членно семейство ежедневно за пиене, лед и кафе. И ако водата е със средна твърдост 8 до 10 немски градуса.
Ако обаче се и готви с водата - времето се намалява.

Всеки Филтър е за 150 л вода при горната твърдост.  Не знам за кой път го пиша, но живота на филтъра зависи от това, каква е водата, която преминава през него - с колкото по-лоши качества е, толкова по-малко време се ползва с по-малко литри. Ако водата е с по-малко карбонати /по-мека/ времето  се увеличава, литрите също са повече.

Ако водата е по-мека, както някъде балканска, някои райони в София /последно вода от  Чепеларе показа 6*/ естествено няма да сменят филтъра на 4 седмици, а на 6.

Това, което е написано в  книжката  4 седмици е ориентировъчно. Не, че ако не смените филтъра водата изведнъж ще стане по-лоша от тази в чешмата, но по качества започва да се доближава до нея.

затова и тези 150л на всеки филтър са ориентировъчни - всеки си знае колко и за какво ползва каната, колко вода се пие дневно или консумира за други нужди. Всеки ще си прецени за колко време ще изконсумира приблизително 150л.

Електронния индикатор не показва кога филтъра е за смяна. Показва, че е изминал един месец от смяната на филтъра. Механичния индикатор показва това, което сте отбелязали на него - или датата на смяна, или месец след това - т.е. кога долу горе ще се сменя.  Няма връзка с филтъра и не може да ви покаже кога е за смяна той.
Ако водата е с 5* твърдост, вие сте на работа цял ден и я ползвате основно сутрин и вечер, няма смисъл на 4 седмици да сменяте филтъра. Обратно, ако имате 2 деца в къщи, някой от вас също, готвите и правите лед, кафе и чай с водата, гладите и поливате цветя /има и такива дами/, един месец дори при нормално твърда вода - 10* ви е много като време. 3 седмици е достатъчно.

Пак ще кажа, че количеството ползвана вода във всеки дом е индивидуално - у нас само моя син пие поне по 3-4л на ден, било вода, сок или подобни.

Може да си направите тест с лед - както някой отбеляза по-горе - леда с вода от филтъра, когато филтрира добре става прозрачен - поставен в чаша се размразява, без бели парцалчета. Ако е за смяна - има парцалчета.

... вече има внесени кани в Бг с индикатор, който отчита кога филтъра е за смяна - т.е. прави точно това, което всички питат дали филтъра отчита водата. 

Лична препоръчки

Моята препоръка е да използвате филтърни кани на ZeroWater, където нивото на филтриране е много по-сериозно.

Comments

Popular posts from this blog

Аптеки в София приготвящи лекарства по рецепти

Полигони в София

Активиране на българска фонетична клавиатура при Android телефони