Кой кого лъже - корона отговор към Пламен Пасков

Тук давам своя отговор към Пламен Пасков, които публично се противопоставя на мерките и официалните становища за коронавируса.

Видео със становището на Пламен Пасков: Пламен Пасков в телевизия Алфа

1. Пасков е политик и ветеринар, Мангъров е вирусолог. Хората, които са експерти по темата са ЕПИДЕМОЛОЗИТЕ. СЗО и всички развити държави налагат мерки - защото слушат точно епидемиолозите си.
2. Ломбардия са ~10 милиона и въпреки карантина повече от месец, смъртността само от новия вирус беше почти 2 пъти повече от средното за региона. Не за скромните „4, 5 огнища“  в един неголям град, както споменава Пасков.

3. Беларус са добър КОНТРА-пример: за 6 дни регистрираните случаи са удвоени. Смъртните случаи са се удвоили за 7 дни. Може да продължим дискусията след месец, когато последиците от невземането на мерки ще е по-ясно изразено – ако там продължават да не вземат мерки.

4. Швеция отново добър КОНТРА-пример – особеност за Скандинавия е ниската гъстота на населението там. Ако сравняваме Швеция с другите страни от региона, шведите са с категорично най-лоши показатели.

5. Великобритания – казва се, че доскоро там е бил избран „правилния“ подход, но не се казва защо, са се отказали. Като е толкова добър… Тъпо е да сгрешиш, ама е хипер тъпо, ако си бил на правилната страна и после минеш на грешната?

6. В Иран мерките са сериозни, така че Пасков ЛЪЖЕ и по тази тема.

7. Пасков говори  за „степенното отслабване на вируса“, за кои точно вируси важи? Ако важи за всички, това би било революционна новина за 40-те милиона човека заразени с ХИВ… Ако не, защо трябва да важи за SARS-Cov-2, но не и за ХИВ?

8. Пасков въвежда ново понятие „по-болестотворни вируси“ от един и същи щам. СЗО смята, че всеки един шам си има някакви характеристики, но Пасков тук отново контира СЗО с това , че те са индивидуални според заразения човек. Ако е така, Пасков трябва да получи нобелова награда за медицина!

9. Пасков говори, че многото смъртни случаи в Италия и Испания са заради лошите здравни системи там. Смъртните случаи в Франция и Великобритания вече са близки до тези в Испания. Значи явно и в Франция и в Великобритания здравните системи са толкова лоши. В САЩ броя е по 2. Като слушаме тези неща, може би българите трябва да се пълним с оптимизъм, че нашата здравна система е по-добра от всичките изброени?

10. Пасков твърди, че лекарите в Италия и Испания слагат болните от други заболявания „директно, пряко, плътно“ до корона болните. Ако това е вярно изглежда лекарите от споменатите държави трябва да са изключително тъпи или вече няма никакви други места.

11. Швейцария е една от страните с най-много заразени и най-много смъртни случаи на глава на населението. Така че не е добър пример за добър контрол на болестта.

12. Пасков дава информация от 1985та година, за семейства коронавируси при животни. Ние сме 2020 година и говорим за хора. За 35 години вирусите мутират значително и параметрите на този вирус са много по-различни от тези при споменатите. Отделно при смятам, че ако например 2% от населението  почине, ще е по-голям проблем от това ако починат 2% от свинете (от учебниците, за които говори Пасков).

13. Щом Пасков приравнява всички корона вируси, логично е и всички грипни вируси да са приравнени. Обаче стандартните грипни вируси имат смъртност под 0.1% докато при птичия грип тя е 60% (според СЗО). Една „лека“ разлика от повече от 600 пъти.

Comments

Popular posts from this blog

Аптеки в София приготвящи лекарства по рецепти

Полигони в София

Активиране на българска фонетична клавиатура при Android телефони